ΠΑΝΙΚΟΣ: Τράπεζα φεύγει από την Ελλάδα – Δείτε ποια είναι…




Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η γνωστή τράπεζα προσπαθεί να πουλήσει στην αγορά δάνεια, ελληνικών εφοπλιστικών εταιριών συνολικού ποσού 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Φήμες λένε ότι η Royal Bank of Scotland θα διακόψει την φυσική της παρουσία στην Ελλάδα και ήδη ψάχνει να βρει πώς θα πουλήσει όλα τα σημαντικά χαρτιά που διαθέτει το χαρτοφυλάκιό της.

Στο σημείο αυτό να υπογραμμιστεί πως η RBS είναι από τις παραδοσιακές δυνάμεις στον κλάδο της ναυτιλίας με το ελληνικό της γραφείο το οποίο μετρά 60 άτομα να έχει διαδραματίσει βαρυσήμαντο ρόλο στην ανάπτυξή της ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Το Reuters βάσει πηγής της τράπεζας στην Ελλάδα, αναφέρει: «Δε θα βρισκόμαστε για πολύ ακόμη στη χώρα. Η RBS σταδιακά αποσύρεται από την αγορά και σταματάμε τις δραστηριότητές μας στη χώρα», και τόνισε πως «ο τομέας της ναυτιλίας μας είναι προς πώληση και θα αναμένουμε προσφορές μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο». Τέλος, να σημειωθεί ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ


Η ΕΚΤ θα αξιολογήσει τα όσα συνέβησαν στο Eurogroup και στη Σύνοδο Κορυφής ώστε να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στην αύξηση του ορίου του ELA που είναι απαραίτητη για τη ρευστότητα των τραπεζών.

Η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη είχε αναφέρει πως μέχρι τη Δευτέρα είναι όλα εξασφαλισμένα.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι απαιτείται συμφωνία Ελλάδας - εταίρων προκειμένου να προχωρήσει σε νέα αύξηση του ορίου του ELA.




Η πίεση στους δανειολήπτες αυξάνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς οι τράπεζες επιχειρούν να βάλουν σε τάξη “τα του οίκου τους” και να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερες καθυστερούμενες οφειλές. Την ίδια στιγμή η οικονομική κρίση οδηγεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά σε καθυστερήσεις πληρωμών.


Η λύση που υπάρχει σήμερα, για όσους δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ενταχθούν στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (ο οποίος άλλωστε πρόκειται να τροποποιηθεί το επόμενο διάστημα) είναι μόνο η ρύθμιση του δανείου σε συνεργασία με την τράπεζα.


Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το δεύτερο εξάμηνο πέρυσι ρυθμίστηκαν δάνεια συνολικής αξίας περί τα 8 δις ευρώ, ενώ άλλα 18 δις ευρώ είχαν ρυθμιστεί από τα μέσα του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2012.
Οι τράπεζες έχουν σε ισχύ προγράμματα ρυθμίσεων, τα οποία καλύπτουν όλες τις κατηγορίες πελατών.
Το πλεονέκτημα των ρυθμίσεων είναι ότι δίνουν μια “ανάσα” έστω και προσωρινά, διότι μικραίνει το ποσό που πρέπει να πληρώσει ο δανειολήπτης. Από την άλλη πλευρά, όμως, αυξάνει το συνολικό βάρος, καθώς όποιο ποσό αφαιρεθεί από την μηνιαία πληρωμή, μεταφέρεται στο μέλλον.
Τα προγράμματα αυτά αφορούν είτε την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, αφού έτσι μειώνεται η μηνιαία δόση (αυξάνεται όμως το ποσό που θα καταβληθεί συνολικά στην τράπεζα), είτε στο «πάγωμα» της δόσης για διάστημα από 6 μήνες.
Αναλυτικά λοιπόν οι ρυθμίσεις που προσφέρουν σήμερα οι τράπεζες είναι οι εξής (σε γενικές γραμμές).

Alpha Bank
Η τράπεζα εξετάζει το κάθε αίτημα χωριστά και δεν προχωρά σε οριζόντιες ρυθμίσεις. Για μισθωτούς ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και αυτοαπασχολούμενους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μειώνει στο 70% τη μηνιαία δόση (σε σχέση με την τρέχουσα) για διάστημα ως 2 χρόνια. Επίσης παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων για διάστημα εως 2 χρόνια. Επιμήκυνση διάρκειας έως 40 χρόνια και με όριο ηλικίας δανειολήπτη τα 75 χρόνια. Για πελάτες με αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής (ανεργία, σοβαρή ασθένεια), εκτός από τα παραπάνω παρέχει 2ετή περίοδο χάριτος (με κεφαλαιοποίηση των τόκων)

Εθνική:
Οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με ενήμερα στεγαστικά δάνεια μπορούν να προχωρήσουν στην επιμήκυνση της αποπληρωμής με μέγιστη διάρκεια τα 45 έτη και όριο ηλικίας 85 χρόνια. Η να καταβάλλουν μόνο τόκους για 6-18 μήνες με επιτόκιο κυμαινόμενο Euribor τριμήνου + περιθώριο 1,85%-2%
Οι υπάλληλοι και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με στεγαστικά δάνεια σε καθυστέρηση μπορούν να προχωρήσουν σε επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής σε συνδυασμό με καταβολή μόνο τόκων για 24 μήνες. Επίσης η τράπεζα προσφέρει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες αυτούς να πληρώνουν ένα ποσοστό της δόσης για 3 χρόνια και συγκεκριμένα το 40% της αρχικής δόσης για τον 1ο χρόνο, το 60% για τον 2ο και 80% τον τρίτο χρόνο.
Στους ανέργους με ενήμερα στεγαστικά προσφέρεται η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής με μέγιστη διάρκεια τα 45 έτη και όριο ηλικίας 85 χρόνια με επιτόκιο 1% για 18 μήνες κατά την διάρκεια των οποίων ο πελάτης καταβάλλει μόνο τόκους.


Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους προσφέρει τη δυνατότητα να καταβάλλουν μόνο τόκους έως 5 έτη με αντίστοιχη επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας. Καταβολή του 50% της μηνιαίας δόσης έως 3 έτη με αντίστοιχη επιμήκυνση διάρκειας
Για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, προσφέρει τη δυνατότητα να πληρώνουν ποσοστό της τρέχουσας δόσης από 20% έως 50% για 6-12 μήνες. Αν το ποσό αυτό δεν καλύπτει το σύνολο των τόκων της δόσης, το τμήμα που δεν καλύπτεται προστίθεται στο κεφάλαιο στη λήξη της περιόδου ρύθμισης και επιμερίζονται στην υπόλοιπη διάρκεια. Πληρωμή τόκων για 6-12 μήνες. Επιμήκυνση χρονικής διάρκειας.


Eurobank.
Η τράπεζα δεν προχωρά σε οριζόντιες ρυθμίσεις, αλλά εξετάζει το αίτημα του κάθε δανειολήπτη και προτείνει λύση ανάλογη με τις δυνατότητες τους. Μεταξύ των άλλων οι λύσεις αφορούν: Αύξηση διάρκειας δανείου. Ευελιξία δόσης, με μειωμένη δόση μέχρι 50% για 12 μήνες με προοπτική ανανέωσης. Περίοδος χάριτος έως 6 μήνες. Πληρωμή μόνο τόκων για 12 μήνες. Αναβολή απαίτησης μιας δόσης
Για τους ανέργους «πάγωμα» δόσης για χρονικό διάστημα 6-12 μήνες.


Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Για όσους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους πήραν δάνειο μετά το 2003, προσφέρει επιμήκυνση της διάρκειας έως 40 έτη με όριο ηλικίας τα 80 χρόνια. Η πληρωμή μόνο τόκων για διάστημα ως 3 χρόνια ή περίοδος χάριτος ως 2 χρόνια με ανάλογη επιμήκυνση
Δημόσιοι υπάλληλοι που πήραν δάνεια πριν από το 2003 προσφέρει περίοδο χάριτος 4 μηνών χωρίς καμία καταβολή. Και ακόμα επιμήκυνση της διάρκειας έως 40 έτη με όριο ηλικίας τα 80 χρόνια. Καθώς και πληρωμή μόνο τόκων για 24 μήνες.
Για τους ανέργους προσφέρει περίοδο χάριτος έως 24 μήνες καθώς και επιμήκυνση διάρκειας έως 5 έτη.

Τράπεζα Κύπρου
Η τράπεζα σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους προσφέρει: Περίοδο χάριτος κεφαλαίου (πληρωμή μόνο τόκων) μέχρι 12 μήνες. Καθώς και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής υπό την προϋπόθεση ότι στη λήξη του δανείου η ηλικία του δανειολήπτη δεν θα ξεπερνά τα 75 έτη.

Millennium Bank
Η τράπεζα προσφέρει τη δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής με μέγιστη διάρκεια τα 45 έτη και όριο ηλικίας του δανειολήπτη τα 75 χρόνια. Εναλλακτικά υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής μόνο τόκων έως 24 μήνες, όπως και περίοδος χάριτος 6 μηνών σε περιπτώσεις ανεργίας ή σοβαρών προβλημάτων υγείας. Επίσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις εξετάζεται και η μείωση επιτοκίου

Εμπορική Τράπεζα
Για τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους που έχουν υποστεί μείωση εισοδήματος προσφέρει: Επιμήκυνση διάρκειας έως 40 έτη και όριο ηλικίας τα 75 έτη, ενώ με την προσθήκη νεότερου εγγυητή η ηλικία του δανειολήπτη μπορεί να φτάσει τα 85 έτη.
Ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους υπάρχει η δυνατότητα παράλειψης δύο δόσεων το χρόνο.
Για τους ανέργους προσφέρει περίοδο χάριτος κεφαλαίου μέχρι 12 μήνες με καταβολή μόνο τόκων (που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσει έως 24 μήνες). Περίοδο χάριτος τόκων και κεφαλαίου μέχρι 12 μήνες. Μείωση επιτοκίου με παράλληλη επιμήκυνση διάρκειας σε εξαιρετικές περιπτώσεις

Marfin Egnatia.
Για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους προσφέρει μείωση της μηνιαίας δόσης έως 50% και ακόμα αύξηση της διάρκειας δανείου έως τα 40 έτη.
Για ευπαθείς ομάδες (όπως είναι άνεργοι, ασθενείς ή οφειλέτες με μεγάλη μείωση οικογενειακού εισοδήματος), παρέχεται επιπλέον δυνατότητα περιόδου χάριτος 6-12 μήνες με πληρωμή μόνο τόκων

Citibank.
Για πελάτες με αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής της δόσης, που όμως μπορούν να πληρώσουν μικρότερη δόση, μπορεί να πληρώνονται για διάστημα 12 μηνών μόνο οι τόκοι (το διάστημα αυξάνεται στους 36 αν το πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται) με μείωση του επιτοκίου. Η ρύθμιση αυτή αφορά στεγαστικά δάνεια με μέγιστη διάρκεια καθυστέρησης έως 89 ημέρες και υπόλοιπο ποσό έως 200.000 ευρώ.

Τράπεζα Αττικής.
Σε δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους προσφέρει περίοδο χάριτος έως 24 μήνες ή 12μηνο «πάγωμα» της δόσης. Εναλλακτικά καταβολή μόνο τόκων έως 12 μήνες, όπως και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής με μέγιστη διάρκεια τα 45 έτη και όριο ηλικίας 75 χρόνια.